Buitengewoon Kunst 5

BuitenGewoon Kunst! met een Bossch tintje
Kunstenaars met een beperking laten zich inspireren door Cultuurstad van het Zuiden

Ze komen uit heel Nederland en barsten van het talent: twaalf kunstenaars met een verstandelijke beperking dompelen zich op  4 en 5 oktober onder in ’s-Hertogenbosch. Zij laten zich inspireren door de Cultuurstad van het Zuiden. Na afloop van deze inspiratietour zetten zij – in hun ateliers thuis – hun impressies van ’s-Hertogenbosch om in kunstwerken. In het voorjaar 2020 kunnen Bosschenaren en bezoekers van de stad de kunstwerken bewonderen. Daarna worden de kunstwerken op vrijdag 15 mei 2020 publiek geveild in ‘s-Hertogenbosch, voor een bijzonder doel. De opbrengst is namelijk bestemd voor de ontwikkeling van (online) kunsteducatie voor kunstenaars met een verstandelijke beperking. De Inspiratietour bezocht voorgaande jaren de Provincie Limburg en de steden Rotterdam en Utrecht.

Ontmoeting, sfeer proeven en culturele activiteiten staan tijdens de tweedaagse Inspiratietour op het programma van de kunstenaars. Zo begint de tour met een bijzonder ontvangst bij het Noord-Brabants Museum. De kunstenaars krijgen daar een exclusieve rondleiding aangeboden en bezoeken de nieuwe tentoonstelling “Van Goghs intimi”. Na een smaakvolle lunch bij de Raadskelder maken de kunstenaars kennis met lokale kunstenaars, die hun artistieke tips en tricks delen met de deelnemers aan de inspiratietour. De dag wordt afgesloten met een boottocht over de Binnendieze.  Zo krijgen de kunstenaars vanaf het water een impressie van de historische binnenstad.

Op zaterdag 5 oktober staat een ‘Graffiti Jam’ op het programma. Kings of Colors laat de twaalf talenten van de inspiratietour kennismaken met de Urban kunsttechnieken en cultuur. “Onze stad is meer dan historie. Dat laat deze jamsessie wel zien. Urban artiesten ontmoeten kunstenaars met een beperking. DJ Seepman verzorgt de muzikale inkleuring. Super gaaf, dat we deze talentvolle kunstenaars kunnen inspireren met onze Urban art en cultuur. Daar zetten we ons graag voor in!”, aldus Jan-Henk van Ieperen en Patrick de Kaste van Kings of Colors.

Inwoners en bezoekers van ’s-Hertogenbosch zijn van harte welkom om een kijkje te nemen tijdens de Graffiti Jam. Deze vindt plaats van 10 uur – 14 uur in de graffiti Hall of Fame nabij Stadion De Vliert (parkeerplaats P4).

Het project ‘BuitenGewoon Kunst met een Bossch tintje’ is een initiatief van Stichting hetWerkvan en HandicapNL. “Wij willen talentvolle kunstenaars met een verstandelijke beperking de kans bieden om zich verder te ontwikkelen. Daar is helaas vaak weinig of geen ruimte voor bij de dagbesteding”, licht Femke Riel toe. “De inspiratietour brengt daar verandering in. Inspiratie, leren en talenten in de schijnwerpers zetten. Dat heeft een ontroerende impact op alle deelnemers en publiek.”